Historicus Gerda Jansen Hendriks: ‘In de jaren 80 keken we nog naar propaganda van de Koloniale Oorlog’

Als één ding duidelijk wordt uit de documentaire Indië verloren… Selling a Colonial War van In-Soo Radstake is het hoezeer filmbeelden bepalen hoe we naar de werkelijkheid kijken. Dat geldt voor speelfilms en reclames, maar ook voor nieuwsbeelden en documentaires.

Gerda Jansen Hendriks is expert op het gebied van Nederlandse propagandafilms uit de koloniale tijd. Ze licht er twee toe die aan de vooravond van de Koloniale Oorlog van 1945 tot 1950 werden gemaakt: propagandafilm High Stakes in the East (1942) en Joris Ivens’ onafhankelijke Indonesia Calling (1946).

Wat is het belangrijkste wat we kunnen leren van ‘Indië verloren…’?

„Dat de Nederlandse overheid tijdens de koloniale oorlog in Indonesië zo actief propaganda heeft bedreven. Men was zich dat toentertijd wel bewust, door de rol van film als massamedium in de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd moet je je afvragen hoeveel invloed dat destijds echt heeft gehad. Zowel High Stakes in the East van John Fernhout als Indonesia Calling van Joris Ivens was niet in Nederland te zien. Het enige wat mensen van de Koloniale Oorlog wisten, kwam van Polygoonjournaals. Die stonden onder verantwoordelijkheid van het Gouvernementsfilmbedrijf en waren ook niet objectief. Belangrijker is de rol die al dat materiaal later in de beeldvorming is gaan spelen. Er waren destijds geen onafhankelijke filmbeelden en verslaggevers. Omdat er niks anders was greep men er in de jaren zestig, zeventig, tachtig nog steeds op terug. Zo kregen die beelden een heel lange nasleep. Dat betekent dat je altijd kritisch moet blijven op wat je te horen en te zien krijgt.”

Wat was de rol van film in onze beeldvorming over die periode?

„Gouverneur-generaal Huib van Mook was een van de ‘verlichte geesten’ van het kolonialisme en een enorme filmliefhebber. Hij was in 1942 de drijvende kracht achter de korte propagandafilm High Stakes in the East. Die kwam voort uit een opdracht van het Departement van Economische Zaken en was bedoeld voor de Amerikaanse markt. Het is een tien minuten durende kleurenfilm die wil laten zien hoe fantastisch Indonesië kon zijn voor de wereldmarkt. Die kreeg zelfs een Oscar-nominatie. Ik heb eens gezegd dat het de mooiste koloniale propaganda is die ik ooit heb gezien, en dat meen ik nog steeds. Echt een product van het ‘verlichte kolonialisme’. In de hele film is geen wit persoon te zien.”


Lees ook
de recensie van ‘Indië Verloren…’

Beeld uit de documentaire ‘<strong>Indië verloren…</strong>’: de militaire censuur maakte met opzet de beelden onbruikbaar.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/historicus-gerda-jansen-hendriks-ac280c298in-de-jaren-80-keken-we-nog-naar-propaganda-van-de-koloniale-oorlogac280c299.jpg”><br />
</a> </p>
<p class=Wat bedoelt u met dat ‘verlichte kolonialisme’?

„Dat is geen wetenschappelijk bestaande term hoor. Ik gebruik het om een vorm van kolonialisme aan te duiden dat rekening hield met de Indonesiërs zelf. Dat wil overigens niet zeggen dat men al zo ‘ver’ was dat men dacht dat Indonesië onafhankelijk kon zijn. Het patriarchale zat er nog stevig in.”

Hoe raakte Joris Ivens erbij betrokken?

„Joris Ivens werd door Van Mook gevraagd om filmcommissionair te worden van Nederlands-Indië na de Tweede Wereldoorlog en een serie voorlichtingsfilms voor een gezamenlijke wederopbouw te maken. De Nederlands-Indische regering zat tijdens WOII in ballingschap in Australië en toen Ivens daar aankwam om de nieuwe filmafdeling op te zetten werd hij tegengewerkt door de conservatieven van de bestaande filmafdeling. Dus kwam er niks van die idealistische films, waarop Ivens ontslag nam en op eigen houtje Indonesia Calling maakte.”

Waarom is die film, hoewel onafhankelijk gemaakt toch zo controversieel?

Indonesia Calling gaat over Australische havenarbeiders die staakten uit solidariteit met de Indonesische onafhankelijkheidsbeweging. Die had op dat moment al de Indonesische Republiek uitgeroepen. De controverse gaat eigenlijk niet eens over die film zelf. Het is de persoon Ivens. Conservatieve kolonialen wilden wraak op de man die zij zagen als een bedreiging voor hun eigen positie. Het werd hem hierna bijvoorbeeld lastig gemaakt zijn Nederlandse nationaliteit te behouden.”